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PATTON, EAKINS, LIPSETT, HOLBROOK & SAVAGE
420 Lexington Avenue, New York, NY 10170

Tel 212-867-8280

Fax 212-370-5637, 212-599-0342

MEMORANDUM

Date: April 7,200S

TO  The Rev. Arabella Meadows-Rogers, Executive Presbyter
Reade H. Ryan, Ir., President of Board of Trustees

FROM Frank Patton and John Lipsett

Re: Presbytery of New York City

You have asked whether the Presbytery’s consent to a proposed sale of real property by a
congregation is to be given by action of the Board of Tmstécs of the Presbytery corporation or by
the Ecclesiastical Presbytery itself. This memorandum responds to that inquiry.

The New York Religious Corporations Law, §12, requires court consent for a sale of real
property by a church. In the case of a congregation which is part of the Presbyterian Church
(USA), the Religious Corporations Law §12(5-a) requires the consent of the congregation’s
Presbytery before the court application may be made.

A Presbytery may by its own established rules assign to its Council responsibility for
action between meetings of Presbytery on such specific arcas of its responsibilities as it shall deem
appropriate (Book of Order G-11.0103v). Among the responsibilitics of a Presbytery 1s to

consider and act upon requests from congregations for permission to take the actions regarding
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real property (including the sale of real property) as described in Book of Order (3-8.0000. Sece
Book of Order G-11.0103-y.

The Presbytery of New York City has adopted Standing Rules which were approved
January 28, 1997, and updated August, 1999. The Standing Rules in Scction [1I-H cstablish a
General Council. There is no indication in the Standing Rules or other documentation reviewed
that the Presbytery has delegated authority to the General Council to give the consent to a sale
required under the Religious Corporations Law.

As to whether the consent to sale of real property should be given by the Board of
Trustees of the Presbytery corporation, the Presbytery’s Standing Rules, Section II1-m (entitled
“Board of Trustees of Corporate Presbytery”) provides in part in subsection 4 as follows:

“4. The responsibilities of the Board of Trustees are as provided under

civil law and in the Bylaws of the corporate Presbytery and include
the following by way of example:
b. Receive and review requests from the churches of
the Presbytery for permission, as required under G-
- 8.0501 and 8.0502. to sell, mortgage, lease, or
purchase any real property, or take title to any real
property cither currently encumbered or {o become
encumbered as a consequence of taking title, and

report the Board ’s.recommendations to ihe
ecclesmsuca“l’Pl csbytcry

Nt S b N,

{A note to that subsection M states it is included in the Standing Rules for reference purposes
only. ) We do not find a corresponding provision as to the responsibilities of the Trustees in the
bylaws of the Presbytery corporation. Nevertheless, the foregoing provision indicates an
understanding that the role of the Board of Trustees is to review a congregation’s request to

mortgage or sell property and to make a recommendation to the ecclesiastical Presbytery.
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Neither the certificate of incorporation (certificate of merger) or by-laws of the Presbytery
corporation deal expressly with the matter of giving consent to a sale of property of a constituent
church. The role of the I"resbytery corporation, as contrasted with the role of the ecclesiastical
Presbytery, is that of a civil body exercising civil authority over property and assets of the
Presbytery. The task of consenting to the sale of property by a constituent church does not
involve the exercisc of authority or judgment by the corporation in regard to property owned or
under the control of the corporation, and hence does not appear to be within the normal authority
of the corporate Board of Trustees. Also, the task of consenting to such sale of property is not
explicitly or impliedly given to the Board of Trustees by either the corporate bylaws or the
ecclesiastical Standing Rules, Indeed, the Standing Rules {as quoted above) strongly indicate the
role of the Board of Trustees on this issug is to be advisory only.

For these reasons it docs not appear that the board of trustees of the corporation is the
body which should give consent to a sale of property by a constituent church.

In the absence of any delegation of authority by the ecclesiastical Presbytery with respect
to consent to a sale of real property by a church, it appears that such consent should be given by
action taken at a meeting of the ecclesiastical Presbytery in accordance with the procedures set
forth in Section V-B of the Standing Rules and Book of Order G-9.0300, after receiving the
recommendations of the corporate board of trustees on the matter.

Our view that consent should be given by the vote of the ecclesiastical Presbytery itself is
consistent with a reading of RCL Sec. 12(5-a)), providing for consent by the Presbytery, In that
section the consent is to be given by the Presbytery, without épecifying any official or entity

within the Presbytery. In contrast, related provisions of Section 12 of the Religious Corporations
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Law, concermng consents by the denominational bodies of other congregations, are in several
instances very specific as to the particular officer or entity within the denomination which is to
give consent. In the case of an Episcopal church (RCL Sec. 12(2)), consent is to be given by the
Standing Committee and the Bishop of the Diocese. In the case of a Roman Catholic church
(RCL Sec. 12(3)), consent is to be given by the Bishop or Archbishop of the Diocese. In the case
of a United Methodist church (RCL Sec. 12(5-b)), consent is to be given by the District

Superintendent.
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